Actualidad

Enòloga de l’any 2022 en vins negres

Anna Rovira

“Rotwein-Winzerin des Jahres 2022” o el que és el mateix, Anna Rovira és “Enòloga de l’any 2022, en vins negres”

La revista alemanya “Selection-online.de” realitza des de fa 6 anys el concurs “Enòloga de l’any” on es busca fomentar la visibilitat i representació femenina dins del món del vi.

Per segon cop, Anna Rovira, Enòloga en cap i Directora tècnica de Capçanes, aconsegueix la primera posició, aquest cop en l’especialitat de vins negres.

El concurs avalua la qualitat global i puntuació mitjana dels vins presentats, en els que per part del Celler de Capçanes, segueix predominant la varietat reina “garnatxa negra”.

El periodista Wolfgang Hubert entrevista la premiada enòloga del Celler de Capçanes. Pots consultar aquí mateix la traducció:

Què t’atrau de les varietats negres i en especial de la Garnatxa?

Anna Rovira: “Les varietats blanques i negres m’atreuen igual. Totes dues tenen un potencial il·limitat.

Amb les varietats de raïm negre, el desafiament és l’harmonia entre tanins, acidesa i alcohol. Els polifenols són com una esfera més, un altre nivell amb què treballar. En general, quan es tracta de vins negres, un ha de mirar encara més cap al futur. Què passarà demà si faig <això> avui?

El potencial de la Garnatxa és pràcticament inesgotable. Pràcticament tot és possible. Blanc de noirs, rosats, negres, amb maduresa i sense. Per a gaudir immediatament o per a guardar i envellir. De vins delicats i fràgils a opulents.”

Quan fa que cultiveu Samsó (Carinyena) i què t’atrau d’aquesta varietat?

Anna Rovira: “Sempre hem cultivat Samsó. No obstant, la demanda d’aquesta varietat mai ha estat tant important. Només recentment ha estat possible sumar punts amb els vins monovarietals de Samsó. Es tracta d’un tipus de raïm i vi resistent i robust que encaixa força bé amb l’esperit del vi d’avui en dia. Samso és directe. No és un “encant” com la  Garnatxa, sinó un resilient lluitador.”

Como són els vostres vins negres?

Anna Rovira: cada cop amb menys o gairebé sense envelliment en fusta. Només tenim algunes bótes noves, i la mida de la barrica avui és de 300, 500 o 3000 litres.

Els temps de maceració són cada cop més curts. I m’encanta vinificar amb la rapa madura, robusta però també verdoses i encara plenes de suc.

¿Quina imatge té la D.O. Montsant?

Anna Rovira: una excel·lent imatge. El nivell de qualitat i la varietat d’estils és excel·lent. Hi ha molt de talent a la DO, que ha esdevingut un referent en tan sols 20 anys des de la seva fundació. Gràcies a la paciència, constància, modèstia i creativitat, s’ha situat en condicions d’igualtat amb la DOQ Priorat. Ja no queda res d’allò del “germà petit.”

Quins projectes s’acosten en un futur proper?

Anna Rovira: el futur està completament dedicat a la vinya, i els nous reptes que comporta el canvi climàtic.

Consulta l’article sencer a la revista alemanya “Selection.de” al següent enllaç: link

El més nou