Actualidad

La nit de les garnatxes al Frankfurter Allgemeine Zeitung

Tast de garnatxes a casa

S’acostuma a dir que els catalans són els alemanys d’Espanya. Potser aquest sigui el secret pel qual un jove Jürgen Wagner, acabat de llicenciar en enologia per Geisenheim, va trobar el seu destí a Capçanes, una localitat de 400 persones al sud de Catalunya, fa un quart de segle.

El Celler de Capçanes és la cooperativa que es va donar a conèixer al món per part de la comunitat jueva a Barcelona a mitjans de la dècada de 1990 gràcies al seu vi kosher. L’intens, afruitat i complex Flor de Primavera – Peraj Ha’abib va ​​entusiasmar no només als creients i els crítics, sinó també al jove Wagner, creant entre ells un vincle molt especial. Actualment la cooperativa és una de les empreses més prestigioses d’Espanya, el públic valora els potents vins negres que s’hi desenvolupen. Peraj Ha’abib representa només una petita part de la producció, Wagner i els seus companys omplen moltes més ampolles amb gammes com la línia afruitada Mas Donís,  els vins ecològics de la línia Mas Picosa, l’aclamat cupatge de Mas Collet, així com una sèrie de vins singulars.

La varietat de raïm més important de Capçanes, la garnatxa, va inspirar Jürgen Wagner per desenvolupar l’últim projecte: la línia “La Nit dels Garnatxes”. Per aquest motiu, es van crear quatre vins procedents dels quatre diferents sòls típics de Capçanes: panal, argila, llicorella i calissa. Amb ells s’ha volgut mostrar als consumidors l’enorme influència que té el sòl en cada gota, i en un tast es mostren de manera sorprenent com són de diferents els quatre vins tot i tractar-se de la mateixa varietat de raïm, la mateixa regió de cultiu, la mateixa collita i el mateix tractament al celler. La garnatxa panal és força fresca i sucosa, mentre que la de l’argila sembla més afilada i densa. La calissa dóna a el vi un caràcter elegant i floral, i la llicorella notes de fruites intenses.

L’origen dels vins i com influeix aquest en el resultat final també és el fil conductor de les històries que trobem a les etiquetes que, com en el paper amb el qual s’embolica cada ampolla, presenten un còmic que gira al voltant del terrer i del caràcter del vi respectiu.

El més nou