Actualidad

Mas Tortó a Priorat en Persona

2a trobada d’escriptors
la vinguda: 13-16 octubre 2011
El Centre Quim Soler, torna a convidar uns dies al Priorat autors d’arreu dels Països Catalans per estar-s’hi, per viure’l i veure’l amb els ulls i els mots de quatre persones de la comarca, que els parlaran del seu Priorat i els el faran conèixer de primera mà.
L’objectiu d’aquest encontre i intercanvi, que es fa cada any en dos parts (la vinguda i la tornada), és doble. Volem fer descobrir i conèixer, a través de la seua gent, un paisatge físic i humà, tangible i intangible, massa poc visible en l'imaginari literari del nostre país, tant pel que fa a la producció pròpia com pel que fa a la producció general, que el pugui tenir de referent o d’escenari. I, a la vegada, volem fer conèixer de manera directa, a la gent de la comarca, sobretot a la tornada,  els escriptors convidats i propiciar intercanvis diversos a les escoles, biblioteca, etc.
Volem que la nostra realitat, el nostre paisatge cultural es facin evidents a través de l’intercanvi i l’experiència compartida amb les persones de la comarca, els adalils, que acompanyen els escriptors durant la seua estada aquí, a la vinguda. A la tornada, l’any següent els autors presenten els textos creats a partir de la seua experiència, textos que són publicats a  www.prioratenpersona.cat una obra oberta, individual i col•lectiva alhora, que es va fent a cada edició de la trobada

Els escriptors:

Sara BAILAC (Tàrrega,1986) poeta i politòloga. Darrera obra: Vénen turbulències (2010)

Manuel BAIXAULI(Sueca,1963)escriptor i pintor. Darrera obra: L’home manuscrit Espiral (reedició) (2010)

Estrella RAMON (Tortosa, 1964) escriptora i professora de música. Darrera obra: Delicious! (2011)

Teresa ROIG (Igualada,1975) escriptora. Darrera obra, El blog de Lola Pons (2011)

Toni SALA (Sant Feliu de Guixols, 1969) escriptor i professor de literatura catalana. Darrera obra Marina (2010)

Els ADALILS (Les persones que els acompanyaran):

Enguany hem triat quatre persones vinculades a la comarca, encara que no les 4 hi hagin nascut. Alguns han triat de viure-hi i s’hi han quedat. Pertanyen a diferents àmbits i tots quatre tenen unes personalitats ben marcades.

Montserrat DOMINGO, nascuda a Raimat, és ermitana a Sant Joan del Codolar des de fa més de trenta anys.
““Vaig néixer a Raïmat – Lleida l’any 1943 i a Montsant – Priorat l’any 1977. Sóc monja anacoreta i visc a l’Ermita de Sant Joan del Codolar, que pertany al poble de Cornudella de Montsant.
L’opció de solitud, és a dir, intentar viure l’espiritualitat del primers anacoretes, em va portar fins ací, on contiuo vivint, fent camí en l’aprenentatge i procés personal dia a dia, en la pregària, el treball, l’acolliment… En la solitud les coses es simplifiquen i al mateix temps s’unifiquen. Deu, les persones, la natura….i jo, no es pot separar. Bé, això es el que intento viure tot estimant, i no sempre me’n surto.

Cosme GUINAU, pagés nascut a la Ribera, va ser un dels primers a fer horticultura ecològica al Priorat. Viu a Falset.
“Vaig néixer a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre) on vaig estar escolaritzat fins els 12 anys. Després vaig treballar a les terres dels meus pares com a pagès fins els 28 anys, que vaig començar a treballar al servei tècnic d’una empresa de ramaderia, pinsos i producció de carn.
Tres anys més tard, conec la M. Dolors Sellés, ens casem i anem a viure a Falset.
Després de disset anys, l’empresa canvia de propietari i ens ofereixen una indemnització per plegar. Amb aquests diners, més la capitalització de l’atur, comprem una finca agrícola, la qual transformem per fer producció d’horticultura ecològica. Aquest episodi dura feliçment fins a la jubilació.
La meva màxima afecció és  la música, canto en una coral i aprenc a tocar l’acordió diatònic.”

Miquel LLIGADAS, nascut a Sitges, artista escultor, gravador… amb arrels al Priorat, hi torna per viure-hi, a Capçanes.
Cap a tombants del 1902,  casa i terres hagueren de malvendre’s. La família, amb molt de dolor, marxà cap a altres indrets, eren temps difícils, i més que ho serien…
Cent anys després d’aquells fets, a l’estiu de 2002 la porta d’aquella mateixa llar s’obre de nou. Noves il•lusions, noves veus, altres cares al davall de la mateixa teulada, i damunt els  trespols… uns nous ulls, una nova mirada, cap al mateix paisatge, cap a la Roca de Llaberia
El temps, diuen, acaba posant les coses al seu lloc.
Aviat farà 10 anys que visc al Priorat, de ben menut els pares m’hi van portar, invariablement cada cap de setmana, cada estiu.
Sense saber-ho, vàrem comprar la casa que els besavis, per coses de la vida, s’hagueren de treure del damunt, i és aquí, al mateix lloc on acabava una historia, on en comença una altra…

Carme SIMÓ, de Bellmunt i Porrera, pagesa i dona compromesa amb la realitat social i política de la comarca.
“Vaig néixer a Bellmunt del Priorat l’any 1944. Vaig anar a l’escola del meu poble fins als 16 anys. He anat dues vegades a la Universitat, ja de gran. Les due sprimerres legislatures de la democràcia vaig ser regidora de bellmunt, del 1985 al 1987 vai ser-ne alcaldesa. De l’any 1974 fins al 1999 vaig presidir una entitat turística que aglutinava els 9 pobles de la DO Priorat. Des 2003 al 2005 vaig ser presidenta de la Cooperativa  Vinícola del Priorat. Totes aquestes activitata no m’han fet bullir l’olla, ans al contrari. Sóc pagesa, com ho ha sigut la meua família

ACTE DE CLOENDA OBERT AL PÚBLIC

diumenge, dia 16
CASAL DE PRADELL DE LA TEIXETA
a partir de les 11.30

Taula rodona
entre els escriptors, els adalils i representants institucionals

RECITAL
Textos de Xavier Amorós (llegits per gent de Pradell) i textos de Quim Soler, llegits per JORDI JANÉ

MÚSICA
MARTA CARDONA, violí
NÀIADE MARTÍNEZ,violoncel
i
Vermut
per a tothom

Organitza:  Centre Quim Soler, la literatura i el vi

El més nou