Actualidad

Jürgen Wagner tanca el cicle de conferències Desenvolupa’t amb una experiència única i genial

Jürgen Wagner, l’enòleg i director comercial i d’exportació de la Cooperativa de Capçanes, una població de 400 habitants a la comarca del Priorat que a mitjans dels 90 va buscar una sortida a la dependència de la venda de vi a doll i de raïm, ha estat el convidat a l’Auditori de Vilafranca en la darrera sessió del cicle de conferències Desenvolupa’t, organitzat des del Centre Àgora de l’Ajuntament de Vilafranca, que va tenir lloc el passat dimarts 15 de Gener.

1.200 persones han participat en alguna de les 4 sessions del cicle que el regidor de Promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, ha tancat avui, després de seguir les explicacions de Wagner. Montfort ha destacat l’interès que han generat les diverses propostes i ha destacat la singularitat del projecte que es va explicar ahir: l’aposta per l’elaboració de vi, seguint els preceptes del kashrut, la llei jueva sobre alimentació. El responsable de la Cooperativa de Capçanes ha explicat que el 8% de la producció actual ja es destina a l’elaboració de vi kosher, que des de la DO Montsant s’exporta a comunitats jueves de tot el món.
 
En la sessió, Jürgen Wagner va demostrar que per tirar endavant un projecte d’aquestes característiques cal un gran coneixement del mercat, molt especialitzat i amb unes demandes exigents. Wagner és partidari de fer apostes singulars, vinculades al territori, que permetin als cellers diferenciar-se en el mercat, així que aposta per les històries úniques i genials que omplen el món del vi. A la Cooperativa de Capçanes van fer una forta inversió per adaptar-se als requeriments de l’elaboració de vi kosher, un procés molt lligat a la religió jueva, ple de certificacions i que no té coneixement de tradició vitivinícola ni de consum de bons vins. Amb tot, l’aposta ha resultat un èxit i des de Capçanes han obert un mercat que continuen explorant.
 
D’altra banda, des de la cooperativa busquen noves sortides comercials a aquest tipus d’elaboració, ja que aquesta iniciativa ha generat molt d’interès per part de professionals i consumidors i resulta interessant als consumidors del mercat ecològic i biològic, perquè hi ha certs paral·lelismes en el procés d’elaboració. Igualment, com que s’evita l’ús de determinats clarificants i gelatines animals, és un vi adequat per a les persones que presenten al·lèrgies o intoleràncies a la lactosa, per exemple. Igualment, des de la cooperativa s’elaboren vins de DO Montsant, majoritàriament de varietats de raïm negre. El 85% de la producció es destina a exportació a 45 països, principalment Estats Units, Alemanya i Canadà. Pel que fa a la venda nacional, el 99% és mercat català.  

rtv Vilafranca

Vídeo: http://www.rtvvilafranca.cat/noticies-rtvvilafranca/societat/31646-1200-persones-al-desenvolupat.html
 

El més nou